top Best Vibrators for Every Personality Type Good Adult Toys at adultfameclub kinds of vibrators cheap vibrater strap on videos vibrater bedroom toys bondage gear women toys toys for adults vibrators for women g spot vibrator
Suunto Movescount beállítások - A kezdetek
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Blog

Suunto Movescount beállítások - A kezdetek

Hogyan használd ki a Suunto oldala, a Movescount adta lehetőségeket.

A movescount oldal számos olyan lehetőséget tartogat, melyekkel nyomon tudjuk követni a fejlődést, és specializálhatjuk a felkészülésünket. Vannak olyanok melyek használata már túlmutat az "egyszerű" pulzus mérésen, de a Suunto megpróbálta felhasználói szintre leegyszerűsíteni a használatukat. Többé kevésbé sikerült is. Most olyan fogalmakat, kérdéseket járok körbe, melyeket általam edzett sportolók feltettek nekem.

 

 

 

 

A képen egy edzés fő információi láthatóak, és mindjárt ez első sorban feltűnik a RECOVERY TIME érték. Magyarul regenerációs idő.

Azt mutatja, mennyi időre van szükséged, hogy kipihend az edzés fáradalmait - termesztésen optimális körülmények között -, a munkát, és egyéb elfoglaltságokat nem figyelembe véve. Viszont a program beleszámolja az előző edzés regenerációs idejét, szóval ha ezen időn belül következik egy edzés, akkor a reg. idő össze adódik. Felmerül a kérdés, hogy mennyire megbízható ez az érték? Többek között attól is függ, hogy a személyes paraméterek pontosan be vannak e állítva. Ez igaz a többi alkalmazásra is. A SETTINGS / PROFILE menüben kell megadni a személyes adatokat.

 

 

 

 

A nyugalmi pulzus meghatározásához létezik applikáció is a suunto oldalon , de végül is ez nem más, mint egy nyugalmi pulzus érték. Nem az ébredési pulzus! A max pulzus megadása viszont  nem egyszerű dolog. Sokan nincsenek tisztában ezzel az értékkel, erre ott a max pulzus teszt, ami egy elég kemény része az edzésnek, és kevésbé edzetlenek nem is biztos, hogy megfelelően végre tudják hajtani, hiszen az elme előbb leszabályoz, a fájdalom érzet győz a kitartás és az akarat felett! Mégis be kell írnunk egy értéket, aztán figyelni az edzések adatait, és módosítani, ha újabb max pulzus értéket kaptunk. Az ACTIVITY CLASS a másik fontos szereplője a képletnek. Ehhez a Suunto mellékel egy táblázatot, melyben 1-10-ig találhatók értékek.

Létezik erre is egy applikáció, mely segít a meghatározásban futóknak egy rövid teszt által.

 

 

1-2 szinttel magasabbat kell választani, ha korábban versenyszerűen sportoltál, de már kevesebbet edzel, ha rendszeresen edzettél évek óta, de az utóbbi pár hónapban, fél évben keveset edzettél, és ha korábban kemény edzéseket végeztél, de ezt a mostani edzés munka nem tükrözi.

Az óra vagy a Movescount a pulzus értékek és a HRV alapján számolja ki reg. időt. Az ilyen számításokkal, ha csak nem HRV alapúak mindig van egy kis probléma a pulzus plató, ami magasabb intenzitásoknál jelentkezik. Ilyenkor a szervezet reakciói késésben vannak (kb 30mp), és a pulzus görbe nem tudja lekövetni a rövid 30-40 mp-es tempó vagy teljesítmény csökkenéseket. Éppen ezért HRV mérés nélkül nem is kivitelezhető a reg. idő becslése. A Suunto elég jól megoldotta a problémát. Persze Pulzus Variabilitás (HRV) támogatással már "könnyű". Egyébként az egész a First Beat fejlesztőinek köszönhető (mely egy elemző program csakúgy mint a wko+), akik a kumulatív edzés terhelést, mint EPOC és PTE figyelembe véve számolták ki a reg. időt.

 

 

 

(A rendszer gyenge pontja a kumulatív terhelésből számított regegenerációs idő. Ugyanis ez csak az előző maximum 2-3 nap terhelését veszi figyelembe, viszont az akut edzés terheléssel nem tud mit kezdeni.)

A Garmin is az ő algoritmusait vette igénybe a Recovery Advisor esetén.Ha már szóba került, a másik homályos fogalom az EPOC volt, amivel kapcsolatban érkeztek kérdések, ezt egy másik írásban bővebben ki fogom fejteni. (érdekes tanulmány található a könyvtárban, regisztrált felhasználók számára)

Össze vetve az általam használt más számítási módszerekkel, elmondatom, hogy elég pontos reg. idők jöttek ki, melyek helyt álltak a TSS, BIKE SCORE, és más értékekkel szemben. Érdekes kérdés volt a kompenzációs edzés kérdése, vagyis miként befolyásolja a reg. időt. Hozzá tesz vagy csökkenti? Tapasztalatom szerint az alacsony EPOC és PTE értékek miatt pont megfelelő értékek jöttek ki, tehát ebben a helyzetben is jól működött. Több napos reg. időt pl csökkentette.

Természetesen legfontosabb a személyes benyomás. Mivel az élet más tényezői is befolyásoltak, így nehéz volt az objektív állapot felmérés, de nagyon nem hibázhatsz, ha a suuntora bízod magad.

 

Pár gondolat még a regeneráció témáról: Ennek meghatározását most már több szoftver / oldal is tudja, legutoljára a Garmin majd a Polar flow oldal állt be a sorba. Pl az Apollo Race Day szoftver már ével óta kínál ilyen opciót, Dr Phil tanulmányai egyébként megérnek majd egy külön cikket!

A wattmérővel edzők a terhelés/pihenés arányát tudják követni a Performance Manager táblázattal. De ebben nincs benne a regenerációs idő még hozzávetőleges vége sem.

 

A következő részben a PTE (Peak Training Effect) és az EPOC témáját járom körül. 

 

Hirdetések

Strava

Bejelentkezés