top Best Vibrators for Every Personality Type Good Adult Toys at adultfameclub kinds of vibrators cheap vibrater strap on videos vibrater bedroom toys bondage gear women toys toys for adults vibrators for women g spot vibrator
SmO2, azaz izom oxigénszint
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Blog

SmO2, azaz izom oxigénszint

Akik ismernek személyesen, tudják, nyughatatlan lélek vagyok. Főleg ami a sporttudományt illeti, én nem az a fajta edző vagyok, aki ül a babérjain, szeretném, ha az általam edzett sportolók minél jobbak lennének, és emiatt nem tudok megállni. Nyitottnak kell lennem a legújabb technikai vívmányok felé is, és ez nem volt másképp az izom oxigénszint méréssel sem. SmO2 = Saturated Muscle Oxygen, vagyis izom oxigén szaturáció.

Az egész úgy kezdődött, hogy elkezdtem levelezni a Moxy NIRS készülék gyártójával, mert nagyon érdekelt ez a teljesen új, és tudományos szempontból rendkívül nagy áttörést hozó eszköz. Egyből megláttam benne a potenciált, és mint anno a wattmérőre, azt mondtam: Egy ilyen kell nekem!

NIRS: vagyis Near Infrared Spectroscopy. Ez egy non invazív eszköz, vagyis nincs szükség tűszúrásra. Az infravörös közeli spektroszkópia lényege, hogy az elekromágneses spektrum közeli infravörös hullámhossz tartományát használjuk, ami 800-2500nm-t jelent. OK, ok, ebbe ne menjünk jobban bele! Ez az eszköz nem keverendő össze egy hétköznapi pulzoximéterrel. A pulzoximéterek általánosan használt eszközök, segítségükkel pár százalék hibával megmérhető az oxigenizált hemoglobin szaturációja, más szóval az oxigén telítettség az artériás vérben. A pulzoximéterek alapvetően az oxigén hiány diagnosztizálását elősegítő mérőműszerek. Itt azért ennél sokkal többről van szó. 

Az SmO2 % érték megmutatja a vizsgált izom kapillárisában található, oxigént aktívan szállító vörösvértestek számát. A vörösvértestek szállítják a mi esetünkben annyira fontos hemoglobint., ami egy fehérje. Fontos, mert az ő feladata az oxigén szállítás a tüdőből a munkát végző izmokig, valamint a széndioxid és egyéb gázok eljuttatása a szövetekből a tüdőbe. Ne szaladjunk ennyire előre. Mi az alapvető feladata a vérnek?

 • az immunrendszer fehérjéinek szállítása
 • a hőháztartás egyensúlyának fenntartása
 • bomlástermék- tápanyag- és vízszállítás

Két alkotó része a 1) Plazma, mely 90%-ban vízből áll, és a maradék 10%-a fehérje, és 2) az alakos elem: 99% vörösvértest (erythrocyta) és 1% leukocyta és trombocyta. Tehát a hemoglobin szállítja az oxigént (egy hemoglobin molekula 4 oxigén molekulát visz magával), és ő adja a vér piros/vörös színét is. És itt a lényeg: az oxigénben gazdag vér vörös színű, míg az artériában a deoxigenizált hemoglobin már - a bőrön keresztül figyelve - inkább kékes. Hasonló elven működik az NIRS készülék is. A fény áthatol a bőrön és a zsírrétegen, majd a kapillárisokban megvilágítja a vért. Itt még sok minden történik, mire a kijelzőn megkapod az SmO2 értéket, de ezt most hagyjuk.

A Moxy felhelyezése a vastus laterialisra: (tudom, szőrős a lábam...)

 

Adatok sűrűjében, edzés közben (itt éppen W' és SmO2 összefüggés tanulmányozása folyt):

Amin mostanában sokat dolgozok: kerékpáros lépcső teszt alatti trendek tanulmányozása: (IAS és SmO2 töréspont)

Külön erre a célra kellett megalkotnom egy protokollt, hogy fel tudjam állítani a watt zónákat. És íme:

 

A képen csak az SmO2 értékek láthatóak, természetesen végig mértem a THb, pulzus, watt, fordulat, és a többi értéket is. A zónák, kicsit eltérve az eddig megszokott 6 zónás rendszertől:

Regeneráló tartomány (a képen a  zöld terület) < 120 watt
Strukturális állóképesség (sárga terület) 120-240 watt
Funkcionális állóképesség (narancssárga terület) 240-300 watt
Magas intenzitás - HIT (piros terület) 300 watt <

 

Egy ilyen eszközzel a lehetőségek szinte végtelenek:

 • vizsgálhatod a résztávok közötti pihenő időben mennyire megy vissza az oxigénszint, mikor kezdjed a következő résztávot
 • megmutatja a szervezet és az izmok állapotát
 • csapat játékokban a kispadra küldött játékos mikor áll készen a következő menetre (pl jéghoki)
 • erőedzés közbeni alkalmazás: cél szerint, vagyis izom-hipertrófia, maximális erő, stb 
 • non invazív lépcső tesztek, és pulzus, watt zónák megállapítása (pl fitnesz termekben)
 • bemelegítési protokollok hatékonyságának és testreszabásának tesztelése
 • kerékpáros üléspozíció beállítás közben izom oxigénszint mérés, vagyis pl a helyes ülés magasság megtalálása
 • korlátozók kiszűrése, edzés hatékonyság növelése

Még sokáig sorolhatnám, de úgy érzem, ez is elég impozáns lista. 

Erről a témáról folyamatosan fogok jelenteni, mert még nekem is van mit tanulnom, és ahogy beleásom magam a tanulmányokba, egyre több és több alkalmazási lehetőség jön elő. Jó pár kerékpáros lépcső teszten vagyok már túl, és szerencsére a nálam tesztelők elég nyitottak az újdonságra, szóval gyűlnek az adatok.

És amiről még nem volt szó: ez az eszköz kompatibilis pl. a Suunto Ambti 2s-emmel, de Garmin órák is tudják fogadni az ANT+ adatokat! Mi kell még? 

 

    

 

Hirdetések

Strava

Bejelentkezés