top Best Vibrators for Every Personality Type Good Adult Toys at adultfameclub kinds of vibrators cheap vibrater strap on videos vibrater bedroom toys bondage gear women toys toys for adults vibrators for women g spot vibrator
Chris Froome
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Blog

Chris Froome

Nemrég levelezésbe bonyolódtam Dr. Andrew Coggan professzorral, amikor is adatokat kért egy kutatásához, ami a VO2max pontos becsléséről szól teljesítménymérők adatai alapján. Akkor hívta fel a figyelmem egy hamarosan megjelenő, vele készült interjúra, amit annyira érdekesnek találtam, hogy egy az egyben felrakom most ide. Kiderül csak elhúzták a mézesmadzagot a nagyközönség orra előtt, de megér egy misét... 
A cikk a cyclingnews-ban jelent meg.

 

Öt kulcsfontosságú érték Chris Froome fiziológiai adataiból

 

(Forrás: http://www.chris-froome.com/index.php/news/48-analysis)

Bár Chris Froome nyilvánosságra hozta a teljesítménydiagnosztikai adatait, remélve, hogy így majd elhallgattatja a kritikusait, az Esquire magazinban megjelent információk csak arra voltak jók, hogy újabb kérdéseket vessenek fel. 

Cyclingnews megkérdezte Dr. Andrew Coggan professzort a Washingtoni Orvosi Egyetemről (aki társszerzője a Training and Racing with a powermeter című könyvnek), hogy árulja el, mit tud kiolvasni az adatokból, mitől lehet Froome ennyire domináns kerékpáros?! Amellett, hogy Coggan egyetértett más szakértők véleményével, amint azt a korábban nyilatkozó Frederic Grappe a FDJ teljesítménydiagnosztikai igazgatója elmondta: Froome kivételes fiziológiájú mint Grand Tour győztes, különösen ha a VO2max 2007-es értékeit a mostanival vetjük össze; Coggan felvetett néhány további érdekességet. 

Az erős szív

A testnek oxigénnel kell ellátnia a munkát végző izmokat, hogy azok teljesítményt tudjanak leadni. Ezt az oxigént a vörösvértestekben található hemoglobin szállítja, melyet a szív az artériákon át pumpál a lábba. Ezután az oxigén energia előállításra használódik fel, melyet az izmok hasznosítanak. Mindebbe számos tényező beleszólhat: a hemoglobin mennyisége, a pulzus, a vér mennyisége melyet a szív pumpál, vagyis a verőtérfogat.

Froome-nak meglehetősen alacsony a szívfrekvenciája. A GSK-ban elvégzett teszt alapján a legmagasabb lépcsőnél is (425 watt) csak 138 bpm volt. Froome maximális pulzusszáma állítólag 174, bár a kutatók nem adtak meg maximális értéket a mostani jelentésükben. Hemoglobinja 15,3 g / 100 ml a 2015-ös Tour de France-on (2015.07.13) vett minta és a GSK-ban, a teszt másnapján (2015.08.20) mért adatok alapján.

Mindezek tükrében Coggan arra következtet, hogy Froome pulzusa mind szubmaximális, mind maximális terhelésnél sokkal alacsonyabb az átlagosnál, ami arra utal, hogy magas a verőtérfogata.

"Még a nyugalomban mért 15,3 g / 100 ml-es érték ellenére is... ez azt mutatja, hogy nagyon magas a verőtérfogat. Különösen, ha a feltételezett maximális 174 ütés / perces pulzust nézzük... úgy vélem, szívének maximális perctérfogata 32.8- 36,9 l / perc lehet, így csúcsterhelésnél a verőtérfogat 188-212 ml / BPM. Ez az érték közel van a felső határhoz, de még nem lépi át a normálisnak mondható szint felső határát."

Coggan, aki maga is master szintű kerékpáros, elmondta, hogy amikor annyi idős volt mint Froome, a verőtérfogata 175 ml / BPM volt.  

"Nem találom meglepőnek a különbséget teszten és a versenykörülmények között mért pulzusértékek között, mivel a pulzuslépcső teszt alatt sokszor másképp viselkedik, előfordul kardiális elcsúszás (cardiac drift) a verseny alatt,  és a pulzus amúgy is napról napra változhat, stb."

Watt / kg 

Froome vézna karjai és inas lába a Tour de France alatt jól mutatja, hogy igen alacsony lehet a testzsírszázaléka, és nem is kérdés, hogy a zsírszázalék csökkentése a sovány izomzat megtartása vagy akár növelése mellett igen jó hatással van a teljesítményre. Emelkedőn a teljesítmény-tömeg arány a meghatározó, ami fontos, és mivel Froome teljesítménye viszonylag egyenletes volt, a súlycsökkentés hatékony módja a teljesítménynövelésének. 

Sok kerékpáros szembesült már a fogyás okozta teljesítménycsökkenéssel, de Coggan szerint: "Habár igen nehéz zsírt vesztenünk úgy, hogy közben az izom megmaradjon, ez mégsem lehetetlen, különösen, ha a fogyás fokozatos, és a diéta a megfelelően kemény edzéssel párosul."

Az olvasókat biztosan meglepte Froome augusztusban mért testzsírszázaléka 9,8%. Coggan kifejtette, hogy a kutatók "gold standard-nak" számító kettős energiájú röntgensugár-abszorpciometriával (DEXA) mérték ezt az értéket.

"A pontosság egyrészt függ a nyers adatok értékelésére használt algoritmustól, ami gyártónként változó, másrészt akár a különböző szoftver verzióktól is ugyanazon szkenner használatakor. Mindettől függetlenül, a mért 9,8% azt mutatja, hogy a tesztek idején 8 és 12 % között lehetett."

2007-ben 16,7%-os értéket adtak meg, de ez a mostani adatok tükrében használhatatlan érték, hiszen nem tudhatjuk milyen módszerrel mérték mindezt. Mindezektől függetlenül "a testösszetétele ránézésre mit sem változott az évek alatt, ami megnyugtató."

Hiányzó információk

A kerékpáros teljesítmény a maximális oxigénfelvevő képesség (VO2max) és a hatékonyság kombinációja, de a GSK teszt nem tartalmazta az oxigén-szén-dioxid mérés értékeit, és RER értékeket sem, pedig ezek jól mutatják a hatékonyságot.

Grappénak ugyanez volt a kifogása, amikor a vizsgálatot kritizálta: "emelkedőn nem ugyanúgy állítod elő ugyanazt a wattot 23 vagy 21%-os hatékonysággal."

Coggan egyetértett. A tanulmány megadta ugyan Froome VO2max értékét, és a teljesítményadatokat, de amikor Froome szubmaximális erőkifejtésen halad, nem tudhatjuk, mekkora az adott teljesítményhez tartozó maximális aerob kapacitása, mivel hiányoznak a RER értékek.

"Ez alapján már meg lehetett volna becsülni, hogy egy-egy mászáskor a VO2max hány százalékán halad. Az a helyzet, hogy nem tudhatjuk, hogy a közzétett teljesítményt - ami egyébként korrelál az emelkedőkön megfigyelhető haladási sebességével - az igen magas oxigénfelvevő képességének köszönheti, a hatékonyságának, vagy ezek kombinációjának?"

Más szóval Froome nagyon hatékonyan kerékpározik, esetleg igen jól teljesít közel a maximumához, vagy mindkettő?

Laktát küszöb

Coggan megjegyezte, hogy a GSK abbahagyta a mérést, amikor Froome már majdnem elérte a maximumát, ami azt eredményezte, hogy az adatok alulbecsülték a laktát küszöbét. A teszt során mért legmagasabb érték 425 watt volt, ami Froome-nak az RPE skálán 17 lehetett a maximális 20-ból, továbbá a pulzusa is csak 138-ig ment fel.

Ha Froome-ot nem állítják le, a szívverése tovább emelkedett volna, a teste egy idő után annyi laktátot termelne, hogy az már felhalmozódik, ami fáradtsághoz vezetne. Coggan szerint ez egy teljesértékű görbét eredményezett volna, ami a Dmax metódust használva pontos értékelést tett volna lehetővé.

"A GSK labor leállította a tesztet 425 wattnál, ahelyett, hogy kifulladásig ment volna. A legmagasabb laktát érték 4.37 mmol/L volt, ami természetesen alacsonyabb, mint amire Froome képes. Nem hiszem, hogy ez nagy probléma. Elképzelhető, hogy a Dmax metódust csak utólag kívánták alkalmazni, vagyis többféle metódussal akarták megmutatni, hogy nem trükköznek az adatokkal"

Hiányos információk 2007-ből

Mivel a 2007-es Lausanne-i mérés után csak a csúcsteljesítmény leadást és a Vo2max-ot tették nyilvánossá, nehéz a mostani, 2015-ös adatokkal összevetni ezeket, állítja Coggan.

"Nem szerencsés, hogy az UCI tesztek 2007 során nem tartalmaztak semmiféle szubmaximális értékelést, csak a vita maxima teljesítményt, és a Vo2max-ot. Ez szinte lehetetlenné teszi, hogy megmondjam mennyit javult a teljesítménye a közbeeső időszakban, vagy azt, hogy mindez a javulás köszönhető a küszöbteljesítmény változásának a Vo2max-hoz képest, és/vagy a javuló hatékonyságnak, nem is beszélve a fogyásról."

"Feltéve, hogy a közölt adatok pontosak, azt kell hogy mondjam, a teljesítménye - legalább is az emelkedőkön - határozottan javult, köszönhetően a súlyvesztésnek, és mindehhez hozzá tehetett a magasabb LT teljesítmény és hatékonysági érték is. Sokkal inkább az előzőre tippelek, de mivel 2007-ben a küszöböt nem, és a hatékonyságot pedig még sosem mérték, lehet ez utóbbiak nem is változtak egyáltalán. "   

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetések

Bejelentkezés